Вітаміни (від латів. vita – «життя») – це біологічно високоактивні органічні речовини, які необхідні для харчування людини. В організмі людини вітаміни, за рідкісними винятками, не виробляються і не накопичуються, тому необхідно, щоб вони постійно надходили з їжею.
Самостійно організм виробляє тільки чотири вітамін А: вітамін D виникає у шкірі під впливом УФ-променів, вітамін А синтезується з каротиноїдів, а вітаміни K та B3 виробляються бактеріальною мікрофлорою кишечника. Інші дев'ять повинні надходити з їжею не більше 100 мг на день.
У організмі людини синтезуються вітамін Д(утворюється в шкірі під діюмультрафіолетового випромінювання),вітамін A(синтезується з попередників, що надходять у організм з їжею) та одна з форм вітамін А B3-ніацин (синтезується з попередника -амінокислотитриптофану).
Мікрофлора кишечника людину забезпечує поглинання кальцію, магнію, заліза та інших корисних речовин. Синтезує вітаміни (фолієву кислоту, вітамін До, вітаміни групи В та ін.).