Залежно від ступеня перетворення та питомої кількості вуглецю у вугіллі розрізняють чотири його типи: буре вугілля (лігніти), кам'яне вугілля, антрацити та графіти. У західних країнах має місце дещо інша класифікація. лігніти, суббітумінозне вугілля, бітумінозне вугілля, антрацити та графітивідповідно.
Розрізняють деревне вугілля марок А та Б вищого ґатунку. Для вугілля, що використовується у приготуванні їжі, також має значення вид деревини, з якої виготовлена продукція. Оптимальною сировиною є березова (високий жар, швидка тепловіддача) або дубова (рівний жар, довге горіння) деревина.
Деревне вугілля має загальне походження з кам'яним вугіллям. Вони обидва утворюються з деревини, тільки кам'яне вугілля формується в результаті розкладання дерев'яний породи, що триває довгі віки. А от деревне вугілля одержують методом термічного розкладання деревини – піролізу.
Антрацит Антрацит Найвищим ступенем вуглефікації має антрацит – кінцева стадія сформування вугілля.