Як салат і отримали свої назви?

На римських бенкетах було заведено подавати страви з трав та овочів, приправлені медом, сіллю та оцтом. Слово salato або salata (солоний) означало «страву із заправкою». Зазвичай салат складався з листя латука, ендівію, цибулі, заправлених оливковою олією з медом і оцтом, і подавався до м'яса.

Саме ж найменування салату «вінегрет» походить від французького «vinaigrette». За однією з існуючих версій, коли кухарі царя Олександра I готували на кухні овочевий салат і заправляли його оцтом, то знаменитий кухар із Франції Антуан Карем не витримав і спитав їх «Vinaigre?» («Вінегр», тобто оцет).

Салати як блюдо прийшли в міжнародну кухню з Італії, а точніше, з Стародавнього Риму, де під салатом розумілося одне-єдине блюдо, що складалося з ендівію, петрушки та цибулі, приправлених медом, перцем, сіллю та оцтом. Таким чином, салати були відомі ще 2500 років тому.