Щоб отримати готовий пиріг вагою 1,5 кг, вам потрібно буде порахувати вагу тіста шляхом складання маси всіх інгредієнтів, + маса вже готової начинки, і відняти відсоток втрати при тепловій обробці, той, який відповідає типу вашого тіста.
Упік – це зменшення маси тіста під час випікання. Величина упікання залежить від форми і маси тістової заготовки і становить 6-12 %. Чим менша маса виробу, тим більший упік (питомий вміст скоринки у дрібноштучних виробів більший, ніж у великих).
Вихід тіста ԛт розраховується за формулою: ԛт = ԛс(100-Wc) / (100-Wt). де ԛт – вихід тіста (зі 100 кг борошна), кг; ԛс – сумарна маса сировини, витраченої на приготування тіста (зі 100 кг борошна) за рецептурою хліба, кг; Wc – середньозважена вологість сировини, %; Wт – вологість тіста після його замішування, %.