Як перевірити якість дезінфекції?

Контроль якості дезінфекції здійснюють методом змивів. Взяття змивів роблять із поверхонь виробів медичного призначення до проведення дезінфекції та після неї. Взяття змивів виробляють стерильними марлевими серветками розміром 5х5 см, що простерилізуються в паперових пакетах або чашках Петрі.

Бактеріологічний контроль (його здійснює лаборант або лікар дезстанції) є раптовим для персоналу, який здійснює обробку. Проби відбирають не пізніше 1 години після закінчення дезінфекції….Обробка виробів, що підлягають стерилізації, включає три етапи:

  • Дезінфекція,
  • Передстерилізаційне очищення,
  • Стерилізація.

Jul 8, 2016

Контроль якості дезінфекції здійснюється комісією фахівців санітарно-епідеміологічної станції у встановлені терміни або без попередження. Мета таких заходів – звести до мінімуму та запобігти виникненню вогнищ небезпечних інфекційних захворювань серед населення.

Існує 3 методи контролю стерилізації:

  1. Фізичний – проводиться контроль параметрів роботи стерилізаційного обладнання;
  2. Хімічний – за допомогою хімічних одноразових індикаторів, які незворотно змінюють колір термоіндикаторної мітки відповідно до режимів стерилізації; …
  3. Бактеріологічний метод.