Солодове віскі (malt whiskey) – щонайменше 51 % ячменю; Житнє віскі (rye whiskey) – щонайменше 51 % жита; Віскі із солодованого жита (malted rye whiskey) – щонайменше 51 % солодованого жита; Пшеничне віскі (wheat whiskey) – щонайменше 51 % пшениці.
Види шотландського віскі
- Солодовий віскі (malt whisky) …
- Зерновий віскі (grain whisky) …
- Купажований віскі (blended whisky) …
- Солодовий віскі (malt whiskey) …
- Зерновий віскі (grain whiskey) …
- Купажований віскі (blended whiskey) …
- Single pot-still. …
- Бурбон (bourbon)
Отже, віскі буває солодовим, зерновим і купажованим. Ще є бурбон, але про це пізніше. Солодовий віскі, або malt whisky – це віскі, який отримують із чистого ячмінного солоду, не змішуючи його із зерновим віскі (grain whisky).
Здавна міцні напої в Шотландії називали скотчем. Пізніше з’явилася назва віскі (з гельської “uisce”), яка означала “вода”. Чим же відрізняється скотч від міцного алкоголю інших виробників, і чи правильно називати його віскі?