Справжні трюфелі їстівні. Їм властиві грибний смак із присмаком глибоко просмаженого насіння або волоських горіхів та сильний характерний аромат. Якщо трюфель протримати у воді, то він набуває присмаку соєвого соусу.
за смаку Tuber Aestivum Vitt найбільше нагадує горіх, його запах помірно інтенсивний, спочатку приємний, але при перезріванні стає пліснявим. Чорний літній трюфель можна використовувати як у сирому, так і у приготовленому вигляді.
За що його цінують гурмани, якщо він не приносить гастрономічної насолоди? За його аромат: запах лісу після дощу, мокрої землі, листя, дерева, горіха чи часнику. Спочатку не всім подобається цей аромат. Але він зачаровує.
Але все таки: як пахне трюфель чорний (чи перігорський, тому що росте у Франції)? Уявіть запах осіннього лісу, коли листя опало, намокли від дощів. І додайте до цього запаху аромат смажених волоських горіхів. Інші знаходять, що чорний трюфель пахне водоростями.