У харчовій промисловості крохмаль використовують для отримання глюкози, патоки, етанолу, у текстильній – для обробки тканин, у паперовій – як наповнювач. Крім того, крохмаль входить до складу більшості ковбас, майонезу, кетчупу та інших продуктів.
Крохмаль додають, щоб загустити різні продукти та страви. Наприклад, він часто є в рецептах тіста для млинців, оладок і випічки, запіканок, фаршу, киселів, соусів, заварних кондитерських кремів, домашніх цукерок, мармеладу, гарячого шоколаду.
Крохмаль має високу поживну цінність і швидку засвоюваність, а його здатність утворювати в’язку масу використовується для приготування соусів і киселів. Киселі зазвичай готують із фруктів, ягід, овочів і круп, хоча трапляються рецепти горіхового, горохового, чайного та шоколадного напою.
ПШЕНИЧНИЙ крохмаль додають у тісто для посилення якостей борошна. Завдяки його використанню пироги, кекси та бісквіти стають об’ємнішими, м’якшими, “зернистими”, поліпшуються їхні смакові властивості та структура.