Де і як слід зберігати настої та відвари?

Як довго можна зберігати трав’яний настій?

У разі зберігання готового настою, відвару тощо за кімнатної температури термін зберігання 2-3 доби, у разі зберігання в холодильнику – 3-5 днів.

Як готувати настої та відвари?

Для отримання настою, суху сировину необхідно залити водою в зазначеній вище пропорції, ємність поставити на водяну баню і нагрівати на ній протягом 12-15 хвилин. Після чого зняти з водяної бані і настоювати суміш ще 45 хвилин за кімнатної температури. Потім процідити отриманий настій через 2-3 шари марлі.

У чому різниця між настоєм і відваром?

Настої та відвари отримують шляхом водного екстрагування частин рослини. Настої готують переважно з квіток, листя, трав; відвари – з ягід, коренів, кори.

Скільки можна зберігати трав’яні збори?

Листя, бруньки, бутони здебільшого можна використовувати протягом 1-2 років після збору. Коріння, бульби, кора, плоди, насіння не псуються протягом 2-3 років. Проте деякі зберігають лікувальні властивості по 5-6 років.

Чи можна пити трави з вичерпаним терміном придатності?

– Трави з вичерпаним терміном придатності краще викинути – користі від них немає.

Скільки можна зберігати відвар із кропиви?

Готовий настій – у прохолодному місці не більше 2-х діб. Термін придатності: 2 роки.

Як правильно зробити настій із трав?

Для приготування настоянки використовують 40-70-відсотковий спирт або горілку. Подрібнену рослину заливають рідиною в пропорції 1:5, 1:10 і 1:20. Суміш щільно закривають, витримують за кімнатної температури тиждень, проціджують і переливають у темну пляшку. Зазвичай для приготування настоїв, відварів і чаїв беруть по 1 ст.