Проросле насіння жита в 1,5 раза менш калорійне, ніж сухі зерна. Через це продукт часто використовують при дієтах, замінюючи ним хліб і каші. Рослинні волокна, що містяться в проростках, покращують травлення. Зв’язуючи і виводячи з організму жири і токсини, клітковина допомагає позбутися зайвої ваги.
Пророщене насіння – це чудовий спосіб зменшити рівень холестерину в крові, що, своєю чергою, знижує ризик інфаркту та серцевих хвороб. Воно підвищує активність гідролітичних ферментів і регулює рівень цукру в крові, що сприяє кращій засвоюваності поживних речовин по всьому організму.
Жито має багатий комплекс вітамінів і мікроелементів, а також антиоксидантів, що чинять протизапальну та протиалергенну дію. Вироби з жита покращують функцію кровотворення і благотворно діють на серцево-судинну систему. Житні каші, хліб, коржі корисні за хвороб щитоподібної залози.
Відвар із зерен жита корисний здоровому і хворому організму. Цей відвар сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. У народній медицині його застосовують як пом’якшувальний і відхаркувальний засіб у разі запальних захворювань органів дихання.