Кава посилює метаболізм кальцію та його виведення з організму, підвищує швидкість втрати кісткової маси та зменшує щільність кісток у людей похилого віку — ризик переломів. Збільшує ризик розвитку раку стравоходу при вживанні надмірно гарячого напою (температура вище 65 градусів за Цельсієм).
Регулярне вживання кава погано впливає на серце та викликає аритмію. Безневинна чашка кава часто стає причиною пекучої печії. Кава дуже шкідливий для людей, які страждають на артеріальний тиск. Вживання кава помітно збільшує рівень холестерину у крові.
Головна речовина кава – Кофеїн. Він є збудником систем організму: покращує роботу мозку, прискорює роботу серця, стимулює діяльність жовчного міхура. Але якщо зловживати напоєм, це може призвести до негативних наслідків: тремор, підвищений тиск, печія, безсоння.
Кава не рекомендується вживати людям з пульсом понад 90 ударів за хвилину. Також він протипоказаний при фіброаденомі (доброякісна пухлина молочної залози), сухості шкіри та проблемах із травленням. Надмірна кількість кофеїну може викликати тривожність, запаморочення та проблеми з концентрацією уваги.