Вітамін B12 (кобаламін) – це вітамін, що отримується з тваринної їжі, який необхідний у метаболізмі фолієвої кислоти, нуклеїнових кислот, мієліну, при функціонуванні пантотенової кислоти та вітаміну С, а також у синтезі інших біомолекул.
Звідки одержують вітамін В12?
Вітамін В12 міститься виключно у продуктах тваринного походження, таких як м'ясо (особливо печінка та нирки), риба, яйця, молочні продукти. Останніми роками важливим джерелом вітаміну В12, особливо вегетаріанців, стали збагачені їм каші, хліб, сухі сніданки та інші зернові продукти.
Як роблять вітамін В12?
В організмі людини не синтезується. Джерелами вітаміну є кишкова мікрофлора, а також продукти тваринного походження (дріжджі, молоко, м'ясо, печінка, нирки, риба та яєчний жовток). Жіноче молоко містить вітамін В12 у вигляді метилкобаламіну – основну форму, в якій вітамін знаходиться в організмі людини.