Дзавар – це крупа, отримана спочатку недовго відварених, а потім висушених і очищених від оболонки зерен пшениці. З дзавара можна приготувати вірменський суп – спас і харіса (різотто).
Також ачар містить менше клейковини, ніж пшениця. Оскільки цю крупу використовують у неочищеному вигляді, вона дієтичніша за звичайну. пшениці. Зовні їх легко розрізнити: якщо звичайна пшениця кругозерна, ачар має довге зерно. Воно найбільше нагадує коричневий неочищений рис.
влити 2, 5 склянки окропу, підсолити (на смак) і всипати пшеничну крупу дзавар, дати скипіти, зменшити інтенсивність нагріву до мінімуму та варити ,при закритій або майже закритій кришці (якщо використовується не вок, а посуд типу російського горщика або каструлі звичайної) протягом 1 год 40 хв (або 1 години 50 хв).
Камут – Далекий предок сучасної пшениці. Зерна камута більше сучасних пшеничних у два-три рази. На відміну від звичайної пшениці, яку треба замочувати проти ночі, камут вариться швидко. М'якуш його зерен на смак нагадує боби, а ще цей злак має незвичайний горіховий присмак і аромат.