При порушенні переробки та всмоктування їжі, її евакуації, дисбалансі мікрофлори характер стільця змінюється. Причиною появи напіврідких, кашкоподібних калових мас можуть стати різні захворювання шлунково-кишкового тракту (ЖКТ), а також хвороби, які не пов'язані безпосередньо з ураженням кишечника.
Перший — маленькі, тверді грудочки, що означає, що у людини надзвичайно сильний запор, а другий — досить кучерявий і схожий на ковбасу стілець, що вказує на легку запор. М'які грудки стільця, що класифікуються як тип 5, демонструють нестачу клітковини в раціоні людини.
Показники, на які слід звертати увагу при самодіагностиці за стільцем:
- частота на день та на тиждень;
- консистенція та обсяг;
- зміна частоти та консистенції стільця, порівняно з тим, як було раніше, коли в животі панував спокій та умиротворення;
- домішки в калі та його колір;