Чому домашнє вино стає коричневим?

Присутність цибулинного, цегляного або коричневого відтінку в червоних винах свідчить про окислення барвників.

Оксидація вина призводить до вицвітання та фарбування в коричневий колір (подібно до очищеного яблука, забутого на кухні). На відтінок червоного вина частково впливає рівень pH. У вин інтенсивного червоного відтінку pH нижче (вища за кислотність).

Як зрозуміти що вино прокисло – струсити або спробувати – ви не сплутаєте цей смак ні з чим. Воно буде кислим, а язик почнуть щипати бульбашки, з'являється різкий запах і вміст алкоголю знижується до мінімуму.

Після бродіння у вині залишаються частинки сусла, дріжджів та винного каменю, що роблять напій. каламутним. Ця проблема вирішується обробкою готового вина спеціальними речовинами, що абсорбують небажані частинки, змушуючи їх випасти в осад. Мовою професіоналів освітлення вина називається «оклейкою».