Насіння для діабетиків: корисні властивості та рекомендації

Діабет – це хронічне захворювання, яке супроводжується підвищеним рівнем цукру в крові. Однак, незважаючи на це, діабетики також можуть насолоджуватися різноманітною та смачною їжею. Одним із корисних і смачних продуктів, рекомендованих для діабетиків, є насіння.

Насіння – це багате джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Воно містить у собі корисні жири, білки і клітковину, які допомагають поліпшити загальний стан організму і контролювати рівень цукру в крові. Крім того, насіння – це низькокалорійний продукт, що важливо для діабетиків, які прагнуть контролювати свою вагу.

Однією з особливостей насіння є його низький глікемічний індекс. Глікемічний індекс – це показник, що вказує на швидкість, з якою вуглеводи потрапляють у кров і підвищують рівень цукру. Що нижчий глікемічний індекс, то повільніше відбувається засвоєння вуглеводів і стабільнішим залишається рівень цукру в крові. Насіння має низький глікемічний індекс, тому воно може бути хорошим і корисним продуктом для діабетиків.

Чим корисне насіння для діабетиків
Назва поживної речовини Вміст у насінні Корисні властивості
Білки 25 г на 100 г Сприяють росту і відновленню клітин, зміцнюють імунну систему
Жири 51 г на 100 г Містять поліненасичені жирні кислоти, які покращують роботу серця і судин
Вуглеводи 13 г на 100 г Поступово збільшують рівень цукру в крові, що корисно для контролю рівня глюкози у діабетиків
Вітаміни (E, В1, В3) 7,5 мг, 1,8 мг, 4,9 мг на 100 г Допомагають зміцнити нервову систему, покращують обмін речовин та імунітет
Мінерали (магній, цинк, селен) 556 мг, 10,3 мг, 8,3 мкг на 100 г Сприяють нормалізації рівня цукру в крові, зміцнюють кістки та зуби
Фітостероли 714 мг на 100 г Допомагають знизити рівень холестерину в крові

Насіння може бути хорошим варіантом перекусу або добавкою до основного прийому їжі для діабетиків. Воно містить велику кількість корисних вітамінів, таких як A, B1, B2, B6, C, E і D . Крім того, 100 грам насіння можуть покрити близько 30% щоденної потреби в білку, 60% – у жирах і 7% – у вуглеводах.