Часник містить такі вітаміни, як C, B6, B1, B2, B3, B5, B9, а також корисні мікроелементи: кальцій, калій, фосфор, селен, магній, натрій, цинк, залізо та марганець. Ефірна олія часнику – аліцинє потужним антиоксидантом. Калорійність часнику – 149 калорій на 100 грам продукту.
При цьому даний продукт містить ефірні олії, які провокують апетит і активують роботу підшлункової залози. А це небезпечно за панкреатиту. Також часник може спровокувати аритмію або тахікардію та сприяти розвитку жовчнокам'яної хвороби.
Алліцин – ефірна олія, яка виділяє часник — відповідає не лише за характерний для нього запах, а й за всі його унікальні антибіотичні властивості: антимікробну, антигрибкову, антивірусну, антипаразитну, інсектицидну. Хімічна формула аліцину – C6H10OS2.
Не можна їсти часник при виразковій хворобі, при підвищеній кислотності шлункового соку, епілепсії та астмі. З обережністю поставтеся до часнику, якщо ви схильні до зниженого тиску. часник може знизити його досить відчутно, але і в цьому випадку все залежить від кількості з'їденого.