Чи потрібно декантувати мерло?

Таким потужним винам, як каберне, шираз, багатьом італійським винам (особливо кьянті та бароло) особливо показано декантування, тоді як про мерло і крихкі бургундські вина можна не турбуватися. Декантування необов'язкове також для більшості білих та рожевих вин.Jun 6, 2011

Якому провину декантація протипоказана?

  • Бургундські вина будь-якого віку прийнято наливати з пляшки.
  • Бордоські з витримкою менше 2 років теж не підлягають декантації.
  • Це ж справедливо для тосканських вин віком менше 3 років.
  • І для більшості вин Нового Світла, які не досягли 3 років.

May 19, 2017

Приклад для наочності: вина шираз, каберне, кьянті, бароло обов'язково рекомендується декантувати. Процес може тривати від 20 хвилин до 2 годин. Точніше визначити необхідний термін можна лише при дегустації. Бургундські вина та мерло, навпаки, радять не переливати з пляшки.

Що таке декантація і навіщо вона потрібна? Декантуванням називається процес переливання вина з пляшки у спеціальний графин (декантер). Робиться це для того, щоб наситити вино киснем (запустити процес аерації) та видалити осад.