Чому порізане яблуко темніє?

Чому яблука темніють на зрізі? Як правило, на це питання відповідають так: через те, що кисень повітря окислює залізо, яке міститься в яблуках. Часто додають при цьому, що якщо яблуко після розрізання не темніє або "іржі" на зрізі мало, значить, яблуко містить мало заліза.

При розрізанні або відкушуванні фрукта залізо, що міститься всередині плода, починає «іржавіти» через те, що на нього впливає повітря. Саме тому яблуко і набуває такого темного, коричнево-рудого відтінку.

А чому це, власне, відбувається? Яблуко таким чином захищається від шкідників – наприклад, якщо фрукт прогриз гусениця. Коричнева «іржа», яка утворюється на пошкодженій поверхні яблука, загоює пошкодження та захищає його м'якоть від проникнення ушкодження вглиб.

Тримайте очищені яблука у холодній воді, підкисленій соком лимона. Вони не будуть темніти.