Яке молоко корисніше: звичайне або топлене При томлінні структура молока змінюється, зайва вода випаровується. За рахунок цього напій виходить жирнішим, концентрація кальцію, вітамінів у такому продукті більше. Воно містить більше калорій, тому поживніше звичайного. До того ж воно краще засвоюється організмом. May 9, 2021
Пряжене молоко відрізняється від звичайного молока процесом підготовки – крім стандартних процедур, таких як гомогенізація та пастеризація, пряжене молоко піддається особливому томлінню – його витримують за певної температури в закритих ємностях, протягом 3-4 годин.
Вміст води в топленому молоці знижується через випаровування при тепловій обробці. Відсотковий вміст жирів, кальцію, заліза вищий, ніж у звичайному молоці. Топлений продукт більш насичений білками та амінокислотами.
Топлене молоко відрізняється від пастеризованого підвищеним вмістом жиру (6% проти 2,5-3,5%), кальцію (124 мг проти 115 мг), заліза (0,1 мг проти 0,06 мг), вітаміну А (0,04 мг проти 0,025 мг) .