Харчовий ботулізм розвивається внаслідок вживання продуктів, заражених токсином. Раневий ботулізм розвивається внаслідок контакту крові із зараженою поверхнею (порізи, уколи). Характеризується не таким стрімким розвитком (інкубаційний період триває 2-3 тижні) і найчастіше діагностується у наркоманів.
Як розпізнати ботулізм опущення верхньої повіки, розширення зіниць, косоокість, птоз; відсутність міміки, блідість шкіри, хиткість ходи, порушення координації; симетричний парез та параліч кінцівок, дихальної мускулатури (почуття здавлювання грудної клітки); здуття та біль у животі, пронос 3-5 разів на день.
Симптоми з'являються через 1-3 дні після вдихання токсинів або через триваліший період у разі нижчих рівнів інтоксикації. Симптоми розвиваються так само, як і при харчовому ботулізмі, і на завершальній стадії відбувається параліч м'язів та недостатність дихання.
Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму у консервах:
- здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
- помутніння у банку;
- бульбашки;
- пліснява.
Sep 1, 2020