Поліненасичені жирні кислоти – це особливий вид жирних кислот, які є важливим елементом здорового харчування. Вони належать до групи незамінних жирних кислот, тобто тих, які організм не здатний синтезувати самостійно та має отримувати їх з їжею. Вони відіграють важливу роль у підтримці здоров’я і правильної роботи організму.
Поліненасичені жирні кислоти входять до складу клітинних мембран і є важливим компонентом мозкової тканини. Вони беруть участь у процесі передачі нервових імпульсів, сприяють утворенню мієліну – речовини, яка забезпечує ефективну роботу нервових волокон. Завдяки цим властивостям поліненасичені жирні кислоти сприяють поліпшенню пам’яті, підвищенню концентрації та уваги, а також зниженню ризику розвитку деяких нервових захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера та депресії.
Поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 і омега-6, також є важливими елементами здорової шкіри. Вони сприяють поліпшенню її структури, зволоженню та усуненню запальних процесів. Завдяки цим властивостям вони допомагають запобігти появі різних шкірних проблем, включно із сухістю, свербінням, почервонінням та акне.
Найменування | Опис | Джерела |
---|---|---|
Омега-3 кислоти | Поліненасичені жирні кислоти, які відіграють важливу роль у роботі серця, мозку та очей | Риба (лосось, сардельки, тріска), горіхи (волоські, лісові), насіння чіа, олія льону |
Омега-6 кислоти | Поліненасичені жирні кислоти, які допомагають запальному процесу в організмі та покращують стан шкіри й волосся | Рослинні олії (соєва, соняшникова, кукурудзяна), волоські горіхи, гарбуз і насіння соняшнику |
Омега-9 кислоти | Поліненасичені жирні кислоти, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові та покращують роботу серцево-судинної системи | Оливкова олія, авокадо, мигдаль, арахіс |
Поліненасичені жирні кислоти дуже необхідні нашому організму і виконують важливу роль. Зокрема вони впливають на обмін речовин, беруть участь в обмінних процесах жирів. Покращують живлення тканин і клітин. Підтримують імунну систему.